Sahne 2.0 Dijital İçerik Üretim Yarışması’ndan öğrencilerimize ödül

Video ve dijital olan, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi kavramlar 20.yüzyıldan itibaren hayatımıza girmiş olsa da Covid-19 krizi ile birlikte sanatın her alanına yoğun olarak etki etmeye başladı. Kültür-sanat ekosisteminin belleğinin yeniden oluştuğu, teatral olanın yeniden yaratıldığı farklı formların ortaya çıktığı, dijital kayıtların dolaşıma girdiği, tiyatroların bir çıkış yolu olarak arşivlerini paylaştığı bir sürece girdik. Bu süreçte fiziksel faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan kültür-sanat kurumlarının dijital teknolojileri kullanarak seyircileri ile iletişimlerini çevrimiçi alanda sürdürmesinin seyircilerin oyunlara uygun maliyet ile ulaşabilmesi, canlı performansların dünyanın her yerinden erişilebilir olması gibi pek çok pozitif etkisi bulunuyor.

Bu zeminden hareketle oluşturulan “Dijital Kültür Güçlendirme Programı”, COVID-19 kriziyle büyük zarar gören kültür-sanat ekosisteminin sürece uyum sağlayabilmesi için kültür-sanat sektöründeki farklı mesleklerden bireyleri çevrimiçi çalışabilmelerine yönelik dijital becerilerle donatmayı; bu bireylerin ve çalıştıkları kurumların süregiden kriz boyunca işlerini ve gelir istikrarını sürdürmelerine katkı sunmayı, üretimlerini seyirciyle buluşturacak alanlar oluşturmalarına imkân sağlamayı hedefliyor.

Bu kapsamda 30-31 Mayıs tarihlerinde Sahne 2.0 Dijital İçerik Üretim Yarışması düzenlendi. Yapılan başvurulardan seçilen 7 proje yarışmaya katılmaya hak kazandı. İki gün süren yoğun mentorluk ve ekipman desteğiyle birlikte, seçilmiş olan projelerin gelişimine katkıda bulunuldu. Kazanan ekipler yıl boyunca DasDas ve INOGAR Kooperatif desteğinden yararlanarak mekân, ekipman ve mentorluk destekleriyle, dijital ortamda projelerini geliştirme uygun bulundular.

Nişantaşı Üniversitesi Konservatuvar Sahne Sanatları bölümü birinci sınıf öğrencilerinden Mertcan Güccük ve Berkay Tatlı, Araştırma Görevlisi Aslınur Sarıca Ünal danışmanlığında geliştirdikleri projeyle yarışmanın bir parçası olup, ödül kazandılar. Yarışmanın yaşça en küçük katılımcıları olmalarına ve tek lisans programı öğrencileri olmalarına rağmen, geliştirdikleri fikir ve çalışma disipliniyle büyük beğeni topladılar.

Apply Nişantaşı